Demi̇r - Çeli̇k Hurdaları
Çeliğin olağanüstü bir özelliği vardır: malzeme kalitesini kaybetmeden sürekli olarak geri dönüştürülebilir. Demir ve çelik hurdalar eritilerek yeni bir kullanım için hazır hale getirilebilirler. Geri dönüşüm, çelik endüstrisi için yeni bir şey değildir. Öyle ki 19. yüzyıldan beri metal hurda ve türevlerini eritmek ve yeni çelik ürünler yapmak tercih edilen bir işlem. Günümüzde hurda, çelik endüstrisi için stratejik ve aranan bir hammaddedir.
Demir-Çelik Hurdanın Geri Dönüşümü
Amerikan çelik üretim merkezleri her yıl yeni çelik üretiminde yaklaşık 70 milyon ton yerel çelik hurdası kullanıyor. Geri dönüşüm, çelik endüstrisinin sürdürülebilirlik taahhüdünün tam merkezinde yer almaktadır. Demir-çelik hurda endüstrisi, geri dönüşümle demir-çelik üretmek suretiyle enerji, hammadde ve doğal kaynakları korur. Sürekli bir çelik hurda hammaddesine olan bu ihtiyaç, teneke kutular, arabalar, aletler ve inşaat malzemeleri dâhil olmak üzere birçok yaygın çelik ürünün geri dönüşümünü doğrudan yönlendirir. Çeliğin fiziksel özellikleri, kalite veya güç kaybı olmaksızın sürekli olarak geri dönüştürülmesini sağlar.
Demir hurda için toplama, teslim alma ve adresten alma hizmetlerinin bir kombinasyonunu sunan birçok hurda metal şirketi vardır. Geri dönüşüm, hurdayı daha küçük parçalara ayıran büyük öğütücülere veya kırıcılarla gerçekleştirilir. Demir hurda, demir dışı hurda ve diğer malzemelerden manyetik ayırıcılar kullanılarak ayrılır. Çelik, bir demir alaşımı ve alaşımın kullanımına bağlı olarak kok, kireçtaşı, manganez, alüminyum ve nikel gibi çeşitli diğer bileşenlerden oluşur. Çelik hurda parçaları, alaşım bileşimlerini belirlemek için kimyasal olarak analiz edilir ve türe göre sınıflandırılır. Hurdalar daha sonra yeni demir ve çelik üretiminde yeniden kullanılmak üzere eritilir.
Demir-Çelik Hurda Geri Dönüşüm Avantajları
Geri dönüştürülen demir-çelik hurdaları, çevre için birçok avantaja sahiptir. Yeni metal üretimi, geri dönüştürülmüş metalden ürünler üretmekten çok daha fazla miktarda sera gazı emisyonu bırakır. Bu emisyonlar iklim değişikliğini etkileyebilir ve yüksek hava kirliliği düzeylerine neden olabilir ve bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Metali geri dönüştürmek, metali doğadan elde etmekten daha fazla enerji tasarrufu sağlar. Enerji tasarrufu seviyeleri ürün türüne göre değişir. Dönüşümlü demir-çeliklerin hammaddeden elde edilene göre %95 daha az enerji kullandığını, geri dönüşümlü demir-çeliklerin ise %75 enerji tasarrufu sağladığı söylenebilir.